Een alarmsysteem is een systeem dat gebruikt wordt om eventuele inbrekers of ongewenste bezoekers te detecteren en te waarschuwen. Dit kan op verschillende manieren, zoals met sensoren die reageren op beweging of geluid, een bewakingscamera die beelden doorstuurt naar de meldkamer, of een combinatie van al deze technologieën. Een alarmsysteem is essentieel om je huis of bedrijf goed te beveiligen. Inbrekers en andere ongewenste bezoekers zullen afschrikken van een goed beveiligd pand, en dit verkleint de kans op inbraak of gewelddadige criminaliteit.

Ontvang advies op maat

Meer informatie of advies op maat? Via alarmsysteemcheck.nl vind je eenvoudig een professionel in de buurt. Vul jouw gegevens in en kom in contact met een alarmsysteem-specialist in Gouda, Delft, Amsterdam, Rotterdam of een van de andere vele beschikbare regio’s.

3 soorten alarmsystemen om uit te kiezen

Er zijn verschillende soorten alarmsystemen die je kunt kiezen afhankelijk van je situatie, budget en voorkeur. We kunnen de alarmsystemen onderscheiden in drie groepen:

 

  1. Volledig bekabelde alarmsystemen: deze zijn aangesloten met bedrading en hebben alleen een reguliere stroomaansluiting nodig voor een goede werking. Het voordeel is dat ze betrouwbaar zijn en niet gevoelig voor storingen. Het nadeel is dat ze arbeidsintensief zijn om aan te leggen en de kabels moeten worden weggewerkt.
  2. Volledig draadloze alarmsystemen: deze werken op batterijen en zenden radiogolven uit voor de communicatie. Het voordeel is dat ze makkelijk te installeren zijn en geen kabels nodig hebben. Het nadeel is dat ze regelmatig de batterijen moeten vervangen en last kunnen hebben van storingen door andere apparaten.
  3. Hybride alarmsystemen: deze zijn een combinatie van bekabeld en draadloos. Ze hebben een kabelaansluiting voor het hoofdsysteem, maar kunnen ook draadloos communiceren met andere apparaten zoals sensoren of camera’s. Het voordeel is dat ze flexibel zijn en het beste van beide werelden bieden. Het nadeel is dat ze duurder kunnen zijn dan de andere opties.

Naast het type systeem kun je ook kiezen tussen een standaard of een uitgebreid systeem. Een standaard systeem bestaat uit de basisonderdelen zoals een sirene, sensoren bij ramen en deuren, en een bedieningspaneel. Een uitgebreid systeem heeft meer functionaliteiten zoals camera’s, rookmelders, watermelders, doormelding naar een meldkamer of een particuliere bewakingsdienst.

Hoe werkt een alarminstallatie met een koppeling met de meldkamer?

Wil je je extra veilig voelen in huis? Dan kan je kiezen voor een alarminstallatie die gekoppeld is met een meldkamer. Op die manier gaat er niet alleen een alarm af, maar wordt er ook een professionele meldkamer op de hoogte gesteld. Vaak kunnen zij live meekijken en eventueel de hulpdiensten inschakelen. Hieronder leggen we in het kort uit hoe zo’n alarm met meldkamer werkt

  1. Het alarmsysteem detecteert een ongewenste situatie, zoals een inbraak, een overval of een brand. Dit kan door middel van sensoren, camera’s of een paniekknop.
  2. Het alarmsysteem stuurt een signaal naar de meldkamer via een beveiligde verbinding. Dit kan via internet of via het mobiele netwerk. Het signaal bevat informatie over het type alarm en de locatie.
  3. De meldkamer ontvangt het signaal en neemt contact op met de eigenaar van het alarmsysteem of de waarschuwingsadressen die zijn opgegeven. De meldkamer probeert te verifiëren of het om een echt alarm gaat of om een vals alarm.
  4. Als het om een echt alarm gaat, schakelt de meldkamer de hulpdiensten in, zoals de politie, de brandweer of de ambulance. De meldkamer heeft een directe lijn met de regionale politie meldkamer en kan live beelden doorsturen als er camera’s aanwezig zijn. De meldkamer geeft ook informatie over de situatie en eventuele daders aan de hulpdiensten.
  5. De meldkamer blijft in contact met de eigenaar van het alarmsysteem en de hulpdiensten totdat het alarm is opgelost.

Een alarmsysteem dat gekoppeld is met een meldkamer biedt dus extra veiligheid en zekerheid bij noodgevallen. Je kunt rekenen op professionele opvolging en snelle actie als er iets misgaat. Een alarmsysteem met meldkamer kan ook invloed hebben op je verzekeringspremie, omdat je minder risico loopt op schade door inbraak of brand.

 

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *